HTML

Isa Schneider: Morfond ír, Morfond olvas...

A könyveimről. A www.isaschneider.hu honlapon megtekinthetőek. OLVASD EL ŐKET, NEM FOGOD MEGBÁNNI. A világról, amelyben élek. A képeimről. Lásd a honlapon. Rólam..., aki legalább is. Az ennivalókról. Mit írtak rólam mások. Mit írok másokról én.

Friss topikok

Linkblog

Jun 07 2011

Huszonötkötetes írónő temesvári bemutatkozása

Ne hallgass senkire

Elég, ha te tudod, hogy szép vagy

 

A Schneider /Szálasi/ Izabella egyik kötetéből mottóként idézett epigramma-sorok tükrözik annak az írónőnek talán egész írói attitűdjét, akit – a Román Írószövetség temesvári fiókjának tagjaként – városunk irodalomkedvelői az elmúlt csütörtökön ismerhettek meg.

Cornel Ungureanu elnök és Pongrácz P. Mária köszöntötte, illetve Bárányi Ferenc, az író és orvos kolléga mutatta be a Marosvásárhelyen született és orvosi oklevelet is szülővárosában szerzett Schneider Izabellát, a Németországban élő Iza Schneider néven ismert írónőt. Alkotásaiból Fall Ilona és Mátray László színművészek tolmácsolásában kaptunk ízelítőt.

Bárányi Ferenc – ismertette a vendég orvosi, képzőművészi és írói pályafutását – bemutatójából idézve, talán Olvasóink is fogalmat alkothatnak a termékeny írónő, alkotásainak értékéről, stílusának szépségéről.

Iza Schneider több műfajt próbál ki, kétségkívül legsikeresebbek az önéletrajzi regényei. Három fő témája: az orvos, a diktatúra és a nő. Orvosi gondolkodással közelít mindenhez, mintha diagnózist állítana fel, de ránk bízza, hogy elfogadjuk-e vagy sem. A diktatúrából való állandó kimenekülés minden regényében valamilyen módon szerepel. Keserves éveket élt meg orvosként Romániában, illetve a gulyáskommunista Magyarországon, mielőtt kijutott a szabad világba, ahol mindent újra kellett tanuljon: nyelveket, a német mellett a bevándorló nemzetek nyelvét is, hogy orvosként saját nyelvükön kommunikálhasson betegeivel. Irodalmi főszereplői mindig nők, sokan közülük a világon szétszórtan élő sorstársai. Művészlélek, de orvosi gondolkodással és mindig női szemmel nézi az életet. Nem panaszkodik és nem vádaskodik. Általános műveltsége átsüt írásain és teszi rendkívül élvezhetővé azokat az igényes olvasó számára. Például a múzeumokat úgy mutatja be mint egy idegenvezető. Ír a színekről, hangulatokról, formáról, az emberi testről, annak fájdalmairól és örömeiről és persze a lélek mélységeiről. Írásaiból kiérezzük, hogy egész eddigi élete úgy zajlott, ahogy azt a férfiak elvárták. Ezt befejezésül erre vonatkozó idézettel illusztráljuk:

„Tetszenem kellett. Nekünk nőknek okvetlenül életfontosságúan tetszeni kell. Egész iparágak élnek e szükségszerűségből. Kozmetikumok, ruhák, fehérneműk, minden olyan fontos, mind része a Tizenegyedik parancsolatnak /egyik kötetének címe/: tűnj fel, légy kellemes látvány, tudd eladni magad, a férfiaknak természetesen. Hogy a fene egye meg!”

Graur János

 

 

komment

süti beállítások módosítása